AY, GENEL TEKSTİL, KONFEKSİYON VE PAMUK İŞLEME SENDİKASININ GENEL KURULUNA KATILDI || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

AY, GENEL TEKSTİL, KONFEKSİYON VE PAMUK İŞLEME SENDİKASININ GENEL KURULUNA KATILDI


Genel Başkanımız Rafi AY, Mısır’ın Başkenti Kahire’de Genel Kurula Katıldı


Mısır Arap Cumhuriyetinin en büyük federasyonlarından biri olan ETUF Federasyonuna bağlı Genel Tekstil, Konfeksiyon ve Pamuk İşleme Sendikasının genel kurulu  24-26 Nisan 2024 tarihlerinde Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleşti.

Genel kurula Genel Başkanımız Rafi AY öncülüğünde, Genel Başkan Yardımcımız İbrahim Yıldız ve Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan özel davetli olarak katıldı.

Toplantı Genel Tekstil, Konfeksiyon ve Pamuk İşleme Sendikasının (GTUTSW) genel başkan Abdel Fatah Ibrahim’in açılış konuşmasıyla başladı.

Aynı zamanda Uluslararası Tekstil ve İplik Federasyonu ile Arap Teksil Federasyonu Genel sekreteri olan İbrahim konuşmasında arap dünyasındaki tekstil sendikalarıyla Türkiye’den genel kurulu onurlandıran sendikamız Öz İplik İş arasındaki işbirliğinin geliştirmesine vurgu yaparak dayanışma mesajı verdi.

Genel kurulda bir konuşma yapan Genel başkanımız Rafi  AY, konuşmasına başlamadan önce tüm genel kurul üyelerini Filistin’de hayatlarını kaybeden Filistin halkı için bir dakikalık saygı duruşuna davet ederek, Hak-İş konfederasyonunun kurmuş olduğu özel komiteyle Filistin halkının yanında olduğunu , sendikamızın da kalbinin, dualarının Filistin ile olduğunu ifade etti. Ay, yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu.

AY konuşmasında şunları kaydetti: “Bildiğiniz üzere Dünya genelinde istihdam ve ihracat yoğun yapısıyla tekstil ve hazır giyim sektörü kur dengesizlikleri, enerji krizi ve girdi maliyetlerindeki artış sebebiyle ilk ve en belirgin etkilenen sektörlerden olmuştur.

Süreç itibariyle fabrikaların üretimi küçültmesine veya faaliyetlerini kapatmasına neden olan olumsuz koşullar emek yoğun bu sektörde yakın gelecekte işçilerin daha fazla iş ve gelir kaybı yaşamasına neden olmaktadır.

İşgücü piyasasının var oluş tarihinden itibaren süreç içerisinde aslında sistemi var eden aktörler arasında gerçekleşen çatışma ve uzlaşmazlıklar işgücü piyasasının aktörlerini sahip oldukları rollerden uzaklaştırarak farklı tanımlamalara ve tutumlara sürüklemiştir.

Endüstri İlişkileri sisteminin etkin ve verimli bir şekilde kazanımlarını sürdürebilmesi için mevcut aktörler arasında sağlıklı bir iletişimin kurulması en temel gerekliliktir. Bu noktada kurumsal anlamda bir çalışma hayatının inşası açısından İşçi Sendikalarının varlığı yasal olmalarıyla beraber birer zorunluluk arz etmektedir. Sendikalar endüstriyel barışın ve sosyal taraflar arasında iletişimin sağlanması açısından önemli bir yere sahiptir.

Bu nedenle başta Türkiye ve Mısır’daki tekstil sendikaları olmak üzere sektörümüzde yaşanan sorunlara kalıcı çözümler bulmak için daha çok çalışmalı, sosyal diyalog mekanizmalarını işler hale getirmeli ve iş birliğini geliştirmeliyiz. Bizler sendikalar olarak hep birlikte emekçiler için mücadele etmeliyiz.

Örgütlenme biz sendikaların esaslı ve en önemli görevleri arasında yer almaktadır.Bu kapsamda dünyanın birçok yerinde olduğu gibi bölgemizde de maalesef işçilerin örgütlenme hakları noktasında sorunlar yaşanmaktadır. Ne yazık ki sendikaya üye olan işçilerin işten çıkartılma tehdidine maruz kalması, ekmeği ve emeğiyle tehdit edilmesi, üyelikten istifaya zorlanması gibi işverenler tarafından uygulanan bazı davranışlar işçilerin örgütlenme hakları üzerinde büyük bir baskı yaratmakta ve süreci zorlaştırmaktadır.

Ülkemizde sendikal örgütlenme hakkı ulusal ve uluslararası belge ve sözleşmeler ile desteklenen anayasal bir hak olmasına rağmen maalesef firma yetkilileri tarafından halen engellenmeye çalışılmaktadır. Örgütlenme ve toplu pazarlık gücümüzün önündeki bu engeller sendikaların uluslararası dayanışmasını sağlamak suretiyle etkisiz hale getirilebilir. Çünkü adil bir gelecek için birlikteliğe, küresel düzeyde dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.

İçinde bulunduğumuz krizlere rağmen ülkelerimizin emek mücadelesinin temsilcileri olarak bizler, haklar ve özgürlükler için, güçlü uluslararası işbirlikleri, etkin sosyal diyalog ve somut projelerle mücadelemizi sürdürmeliyiz.Bu süreçte sektörümüzde insan onuruna yakışır ücret, iş ve gelir güvencesi, eşitlik, adil bir geçiş için sendikal örgütlenmenin önemi daha derin bir şekilde anlaşılmıştır. Sendikal örgütlenme önündeki engellerin bertaraf edilebilmesi için daha çok dayanışmaya ihtiyacımız vardır”.

Genel Başkanımız Rafi AY programın sonunda Genel Tekstil, Konfeksiyon ve Pamuk İşleme Sendikasının Genel Başkanına hediye takdiminde bulundu.

Genel kurul sonrasında arap ülkelerinden genel kurula katılan ülkelerdeki tekstil sendika liderleriyle ikili görüşmeler gerçekleştiren AY, dayanışmanın önemini vurguladı.

25 Nisan 2024 tarihinde Genel Kurul Programının ardından Genel Tekstil, Konfeksiyon ve Pamuk İşleme Sendikası (GTUTSW) ve sendikamız arasında ikili işbirliği anlaşması imzalandı. İşbirliği anlaşması çerçevesinde Genel Başkanımız Rafi AY ve  Genel Tekstil, Konfeksiyon ve Pamuk İşleme Sendikası (GTUTSW) Genel Başkanı Abdel Fatah İbrahim dostluk ve iş birliği ilişkilerini güçlendirmek, iki sendika arasında ortak programların yapılması noktasında, Sendika teşkilatlarının becelerini artırmaya yönelik ortak eğitim seminerlerinin düzenlenmesi gibi önemli konularda iş birliklerini geliştirecek maddeleri içeren bir protokol metni imzaladı.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR