AY, BRATİSLAVA’DA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ VE SOSYAL POLİTİKA KOMİTE TOPLANTISINA KATILDI || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

AY, BRATİSLAVA’DA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ VE SOSYAL POLİTİKA KOMİTE TOPLANTISINA KATILDI


Genel Başkanımız Rafi AY, Industriall Avrupa Federasyonu Toplu İş Sözleşmesi ve Sosyal Politika Komite Toplantısına Katıldı


IndustriAll Avrupa Federasyonu Toplu İş Sözleşmesi ve Sosyal Politika Komite Toplantısı 16-17 Nisan 2024 tarihlerinde Slovakya’nın başkenti Bratislava’da gerçekleşti. Toplantıya Genel Başkanımız Rafi AY, Düzce İl Başkanımız Telat Örnek ve Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan katıldı.

Toplantı Slovak OZ KOVO Genel Sekreteri Monika Bendekova’nın açılış konuşmasıyla başladı. Bratislava’da toplantıya ev sahipliği yapmaktan memnun duyduğunu belirten Bendekova, toplu iş sözleşme konusunda özellikle Doğu Avrupa ülkeleri içerisinde düşüş yaşandığına dikkat çekerek toplantının mevcut durumu ortaya koyma konusunda önemli olduğunu belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından Ekonomik genel bakış ve Siyasi güncellemeler konusunda Syndex temsilcisi Marcel Spatari bir sunum yaptı. Orta ve Doğu Avrupa'daki duruma odaklanarak, Avrupa genelindeki ekonomik ve sosyal duruma ve ücretlere ilişkin bir sunum yaptı. Yatırımların düşüş yaşadığına ilişkin bilgiler veren Spatari, Avrupa bölgesi düzeyinde ücret düzeyi farklılıklarının yaşandığını ve her ülkelerin mali politika farklılıkları nedeniyle karşılaştırmaların gerçeği tamamıyla yansıtmadığına dikkati çekti. Vergi oranlarındaki farklılık nedeniyle de ölçümün tam olarak aynı seviyelerde olmayacağını belirtti. Spatari, enflasyonun ücret değişikliklerindeki en önemli faktör olduğunu belirtirken Romanya’nın Doğu Avrupa ülkeleri içerisinde Macaristan’ın %26,2, en yüksek enflasyon oranına sahip ülkelerden birisi olduğunu Romanya’nın ise %24,1 ile ikinci sırada olduğunu belirtti. Ulusal asgari ücret politikalarının ülke ve şirket düzeyinde etkili bir yol olduğunu sözlerine ekledi. Avrupa Merkez bankası tahminlerinin üzerinde bir enflasyon düzeyinin gerçekleştiğine de dikkati çekti.

Toplu iş sözleşme kapsamında sendikaların enflasyon rakamlarını yakalama konusunda zorluklar yaşadığına dikkati çekti. Sparati, Avrupa’daki genel durumun değerlendirilmesinin ardından 20 yıllık AB genişlemesi konusunda sendikaların yaklaşımı konusunda sunum yaparak Ulusal durumu değerlendirdi.

Toplantının daha sonraki bölümünde ise Avrupa Asgari ücret direktifinin uygulanmasına ilişkin gelişmeler ele alındı.

Toplantının ikinci gününde ise 2024 Avrupa seçimleri, sendikaların bakış açısı, IndustriAll Avrupa’nın İyi endüstriyel işler kampanyası, işgücü ve beceri eksikliği sorunuyla mücadele etmek, Göçmen işçilere eşit muamele ve 'kalma özgürlüğü' için 'eğitim hakkı' konulu Pozisyon Belgesi, Gaz sektöründe Avrupa Sektörel Sosyal Diyaloğuna ilişkin bir anlaşmaya ilişkin devam eden müzakerelere ilişkin güncelleme, AB ekonomik yönetişim çerçevesi reformu, Platform Çalışma Direktifi, Yapay Zeka Yasası konularında tartışmalar gerçekleşti.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR