İŞ YERİNDE YAPAY ZEKÂ VE DİJİTALLEŞME KONFERANSI’NA KATILDIK || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

İŞ YERİNDE YAPAY ZEKÂ VE DİJİTALLEŞME KONFERANSI’NA KATILDIK


Finlandiya’nın Başkenti Helsinki’de Gerçekleşen “İş Yerinde Yapay Zekâ ve Dijitalleşme Konferansı”na Katıldık


IndustriALL Avrupa Sendikalar Federasyonu tarafından Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de “İş yerinde Yapay Zekâ ve Dijitalleşme Konferansı” gerçekleştirildi.

23-24 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen konferansa IndustriALL Avrupa Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri İsabelle Barthes,  IG Metal Politika Direktörü Thorben Albrech, UNI Avrupa Yönetim Komitesi üyesi Liisa Halme, Avrupa Komisyonu İstihdam, Sosyal İşler ve Katılım Genel Müdürlüğünden (DG EMPL) Geleceğin İşleri Birimi Üyesi Mario Mariniello,  Avrupa Sendikalar Enstitüsü(ETUI) Kıdemli Araştırmacı Aida Ponce del Castillo ve Syndex Danışma Şirketinden Araştırmacı Emmanuel Reich’in yanı sıra birçok sendikadan temsilciler katılım sağladı. Sendikamız Öz İplik İş adına Kayseri Şube Başkanımız Harun Bağcı ve Uluslararası İlişkiler Birimimizi temsilen Yusuf Ceyhan katıldı.

Yapay Zekânın ve Dijitalleşmenin iş yaşamındaki etkilerine odaklanan konferansta tartışmalar üç panel oturumu şeklinde gerçekleşti.  Birinci oturumda, Avrupa'daki üretim sektörlerindeki işyerlerinde yapay zeka teknolojilerinin ne ölçüde kullanıldığı vurgulanarak yapay zekanın iş dünyası üzerindeki etkisine dair tartışmalar üzerinde duruldu.

Konferansın giriş bölümünde IndustriAll Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri İsabelle Barthes, Yapay Zekâyı iş hayatının her yerine özellikle toplu pazarlık süreçlerine uyarlayarak teknolojik ilerlemenin sosyal ilerlemeye yol açması gerektiğini ifade etti. Ardından online olarak tartışmalara katılan Avrupa Komisyonu İstihdam, Sosyal İşler ve Katılım Genel Müdürlüğünden (DG EMPL) Geleceğin İşleri Birimi Üyesi Mario Mariniello, Avrupa’da mevcut bir Yapay Zeka Yasasının var olmasının yeterli olmadığını zira iş yaşamında bu yasanın olumlu etkileri gibi olumsuz etkilerinin de olduğunu, bu yüzden düzenli bir algoritmik yönetime ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.  

Konferansın ikinci oturumunda gerçekleşen panelde yapay zekâyı şekillendirmek için sendikaların kullandığı araçlar, verilerin güvenliği, kişisel verilerin korunması için sendikaların birlikte neler yapılabileceği konusunda tartışmalar yürütüldü. Tartışmalar üzerine söz alan Kayseri Şube Başkanımız Harun Bağcı, Konfederasyonumuz Hak İş ve sendikamız Öz İplik İş adına konferansa katıldığını belirtti. Yapay Zekânın ve Dijitalleşmenin önümüzdeki yıllarda çokça konuşacağımız kavramlar olduğunu ve çalışma yaşamında işçilerin kişisel verileri ve emek gücünü korumak için Toplu İş Sözleşmelerine ek maddeler ekleyerek güvence altına alınması gerektiği vurguladı.

Veri koruma ve verilerin sendikalar için ne anlam ifade ettiği üzerine gerçekleşen üçüncü panelde ise 2018 yılında yürürlüğe giren AB vatandaşlarının korunmasını temel alan Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR)’nin uygulamaları tartışıldı. Tartışmalarda GDPR’nin işverenler ve sendika temsilcileri tarafından doğru anlaşılması için eğitim ve farkındalık çalışmalarının artırılması vurgulandı. Aynı zamanda verilerin sendikalar tarafından korunması ve denetlenmesi kapsamında çalışanların kişisel verilerinin korunduğuna dair güvenceyi sağlamanın önemine işaret edildi. Oturumun sonunda gerçekleşen tartışmalar üzerine söz alan Kayseri Şube Başkanımız Harun Bağcı, teknolojik gelişmelere bağlı otomasyon makinaların hayatımıza girmesi ile başlayan dijitalleşme sürecinde işçilerin eğitimine önem veren bir sendika olduğumuzu, bu kapsamda örgütlü olduğumuz iş yerlerinde işçi eğitimlerinin mesai saatleri dışında olması halinde toplu iş sözleşmelerimizde eğitimler için ekstra mesai ücret ilavesini garanti altına aldığımızı ifade etti. Aynı zamanda eğitimleri başarı ile sonuçlandıran üyelerimizi bir üst kademeye atanmasını sağladığımızı kaydetti.

Konferansın sonunda kapanış konuşmasını yapan IndustriALL Avrupa Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri Isabelle Barthes, Yapay zekânın amacı ne olursa olsun pusulamız tüm çalışanlar için iyi işler olmalıdır diyerek konferansa katılan tüm katılımcılara teşekkür etti. Konuşmaların tamamlanmasının ardından Kayseri Şube Başkanımız Harun Bağcı, İspanya İşçi Komisyonlar Sendikası (CCOO) Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Juan Blanco ile ikili görüşme yaparak sendikamızın yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi verdi ve Genel Başkanımız Rafi Ay’ın selamlarını iletti.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR