INDUSTRIALL KÜRESEL SENDİKANIN 3. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİ || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

INDUSTRIALL KÜRESEL SENDİKANIN 3. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİ


Industriall Küresel Sendikanın 3. Olağan Genel Kuruluna Katıldık


140 ülkeden Maden, Enerji ve Üretim sektörlerinde çalışan 50 milyon işçiyi temsil eden üyesi olduğumuz IndustriALL Küresel Sendikanın 3. Olağan Genel Kurulu 14 -15 Eylül 2021 tarihlerinde  “Adil bir gelecek için birleştik” temasıyla online olarak gerçekleşti.

Toplantıya 111 ülke 11 milyon 378 oyu temsilen %33’ü kadınlardan  %6’sı gençlerden oluşan 692 delege ve 2205 gözlemci katıldı.

Sendikamızı temsilen ise kongreye Genel Başkanımız Rafi AY delege başkanı olarak katılırken, Genel Başkan Yardımcılarımız Muzaffer Birdoğan, Engin Doğan, Turgay Ulutürk ve İbrahim Yıldız, Genel Sekreterimiz Samet Ceylan, Genel Sekreter Yardımcımız Kadir Erkan, Şube, Bölge, İl ve İlçe başkanlarımız Canan İşbilen, Bünyamin Bayir, Telat Örnek, İsmail Coşkun, Celal Bozkil, Fatih Arslantaş, Mustafa Doğan, Oral Şentürk, Harun Bağci, Şaban Singin, Veli Velet, Ekrem Saraçoğlu, Hasan Sayar, Murat Kunt , Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan,  Basın Yayın Daire Başkanımız Didem Demir, Sürdürülebilirlik Birim Sorumlumuz  Gizem Aktürk, Kadın Komitesi Başkan Yardımcımız Arife Akay, Kadın komite il sorunlarımız ve üyelerimiz  Saime Elma, Dilek Payhan, Derya Han, Merve Deli, Nazmiye Şirin, Yıldız Tepe, Nesrin yağmur, Fadime Dugan, Selma Avcı, Esma Akdemir, Dilek Yılmaz, Zeliha Çetin, Nihal Gürses, Uzmanlarımız Şahin Avlanmaz, İdris Kurt, Okan Örnek, Sedat Çetin, Adem Güzelkaya, Serkan Açici, Neşe Aktaş, Ferit Karadağ, Metin Çürük,Emrah Adibaş Dış İlişkiler Uzman Yardımcımız Zeynep Birdoğan katıldı.

IndustriALL’un geçtiğimiz dönem başkanlığını yürüten Almanya IG Metal Sendikasının Genel Başkanı Jörg HOFMANN 2021-2025 dönemi için bir kez daha IndustriALL Başkanlığına seçildi. IndustriALL’un yeni Genel Sekreteri Atle Hoie olurken Genel Sekreter Yardımcılıklarına Kemal ÖZKAN, Christine OLIVIER ve Kan MATSUZAKI  seçildi.

Kongre’de genel hatlarıyla Tüzük değişiklikleri, 2016-2021 aktivite raporu, Mali rapor, İç ve dış denetçi raporu, başkan, başkan yardımcılıkları, genel sekreter ve yardımcılarının seçimi, iç denetçiler ve icra kurulunun seçimi, 2021-2025 eylem planı konuları gündeme alındı.

Kongrede ilk olarak  Başkan  Jörg Hofmann açılış konuşması yaptı. Hofmann konuşmasında kongrenin temasından bahsederek, “Adil bir gelecek için birleşelim “  bu süreçteki en doğru seçim oldu çünkü   pandemi ve sonrasında devam eden süreçte artık  önemli olan bir arada örgütlenme gücünü vurgulamak ve dayanışma, birlik ve küresel sermayeye karşı cesur duruşun birlikte liderlik ile mümkün olacağı mesajını vermek açısından önemlidir dedi.

Ardından vefat eden meslektaşlar anıldı.

Eski sendikacı olan Güney Afrika Başkanı Cyril Ramaphosa ve İsveç Başbakanı Stefan Löfven kongreye video mesaj gönderdi

Kongrede konuşma yapan ILO Direktörü Guy Ryder LO'nun desteğine ve yeni bir kalkınma modeline güvenin çağrısı yaptı.

ITUC Genel sekreteri Sharan Burrow  iklim ve istihdam özelinde yaşanan ve genele yayılan değişimden söz ederek emek payının değişime ihtiyacı olduğunu ,çalışma koşullarının ve sektör yapılarının daha iyi yönde güncellenmesi gerektiğini,ırkçılık toplumsal cinsiyet eşitliği konularının önemini vurguladı. Burrow kadın istihdamının arttırılmasını vurgulayarak özellikle kadınlar için ayrımcılığın sona erdirilmesine değinerek  gelir adaletinin önemine vurgu yaptı.

Kongrede daha sonra Cinsiyete yönelik, yönetime ve bölgesel çalışmalara ilişkin tüzük değişikliklerinin oylamasına geçildi.

Kadınlara yönelik değişiklikler içinde  %30 olan kongreye kadın katılımı %40 olarak onaylandı.

Ardından 2016 ve 2021 yıllarını kapsayan aktivite raporu tartışıldı.

Aktivite raporunda   Covıd 19 küresel pandemisinin ekonomik zayıflıkları açığa çıkardığına ,eşitsizlik,ayrımcılık,ırkçılık gibi insan onuruna ve ahlakına yakışmayan davranışları derinleştirdiğine değinildi.

Liberal politikaların sosyal güvence ağlarını parçaladığı özellikle zaten pandemi sebebiyle  zor bir şekilde geçen son 1.5 yılda halkın %60 ‘ının sosyal güvence ve korumadan yararlanmadığına ,işlerin daha güvencesiz hale geldiği belirtildi. 5 yıllık eylem planın oluşturulduğu ve eylem planın ilk ve en temel hedefinin insan hakları,demokrasi ve işçi hakları olduğu savunuldu. .Gelişmekte olan ülkelerde işçilerin çalışma koşullarının baskılandığını ,işverenlerin iç pazarı büyütmek yerine ucuz iş gücünü tercih ederek işgücü piyasasında var olan sorunları derinleştirdiği belirtildi. Ayrıca son beş yılda Uluslararası Dayanışma kampanyalarının gerçekleştirildiği böylelikle beraber olmanın gücünün farklı ülkelerde çeşitli sektörlerde ortak mücadele yaratmanın başarılı sonuçlar doğurduğu örneklendirildi. Raporda değişen küresel piyasada sendikaların da birer  dönüşüm gerçekleştirmesi gerektiğine değinerek , üyelerin demografik özelliklerinin yansıtılmasının birer zaruriyet olduğuna vurgu yapıldı. Güvencesiz çalışanları özellikle kadın genç ve lgbt çalışanlarının dışarıda bırakılmaması gerektiği belirtilerek, dönüşümle beraber sektörlerde yaşanan süreçlerin takibinin yapıldığı Tekstil ve Hazır giyim sektörü,enerji sektörü,çimento sektörü ve havacılık alanında yapılan çalışmalar olduğu açıklandı. Covıd 19 ile beraber zorlu geçen  süreçte covıd 19 un meslek hastalığı sayılmasının önemine değinildi. Eşitsizlik, ayrımcılık, iklim ve  işgücü piyasasında yaşanan değişime değinilen raporda birlik ve dayanışmanın önemi ve bunun sağladığı başarı vurgulandı.

Genel Başkanımız Rafi Ay’ın aktivite raporuna yönelik kongreye hitaben konuşması IndustriALL  Küresel Sendika’nın Youtube kanalında yayınlanarak özellikle pandeminin olumsuz etkilerinin yanı sıra birçok farklı sorun yaşadığımız bu dönemde örgütlenme önünde yaşanan zorluklara ve sendikaların varlığının önemine vurgu yaptığı mesaj uluslararası platformda milyonlara ulaştı. https://www.youtube.com/watch?v=Y8AkJhQ3jJY

Aktivite raporunun ardından mali rapor ve iç ve dış  denetçi raporları sunuldu. Yeni yönetimin Başkan ,başkan yardımcıları genel sekreter ve yardımcıları,iç denetçilerinin ve icra kurulu üyelerinin seçiminin ardından yönetimin konuşması ile kongrenin 1.günü sona erdi.

İkinci günün ana gündem maddesi olarak 2021-2025 Eylem planı tartışıldı.  Eylem Planı içinde Küresel, Siyasi, Ekonomik, Sosyal ve İstihdam Durumu analizi ve genel bakış, İşçi Haklarının geliştirilmesi, Sendikal Güç İnşası, Küresel Sermayeyle Yüzleşme, Sürdürülebilir Endüstri Politikası konuları kapsamlı şekilde görüldü.

Özellikle Demokrasi için mücadele, vergi adaleti,sürdürülebilir ticaret, sürdürülebilir endüstri politikalarının yaygınlaştırılması, eşitsizlikle ve işsizlikle mücadele, küresel tedarik zinciri,küreselleşme, sendkaların rolü, işçi haklarının iyileştirilmesi,küresel eşitsizlik ve ücret kriziyle mücadele,kadın hakları, güvencesiz çalışma,sendikal güç inşaa etmek, küresel sermayeyle mücadele,adil geçiş, endüstri 4.0 konularında geleceğe yönelik hedefler belirlendi.

Kongre’de Myanmar halkına destek ve kadın temsilinin %40 olmasıa ilişkin arka plan görselleriyle katılımcılar ve sendikamız destek sağladı.

Karar ve önergelerin onaylanmasının ardından kongre sona erdi.

 

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR