INDUSTRIALL AVRUPA SENDIKASI’NIN İCRA KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTI || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

INDUSTRIALL AVRUPA SENDIKASI’NIN İCRA KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTI


AY, Industriall Avrupa Sendika Federasyonunun Başkan Yardımcılığına Yeniden Seçildi


IndustriAll Avrupa Sendikası’nın İcra Kurulu Toplantısı 30 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde hem online hem yüz yüze olarak Brüksel’de gerçekleşti.  

Covid-19 önlemleri kapsamında yeni varyantların ortaya çıkması sebebiyle az sayıda kişinin Brüksel’de bulunduğu toplantı ortamına online olarak dijital platformda 170 kişi katıldı. 

Toplantıya sendikamızı temsilen genel başkanımız Rafi Ay, Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan, sürdürülebilirlik sorumlumuz Gizem Aktürk Yurduseven katıldı.  

Toplantı IndustriAll Avrupa Sendika Başkanı Michael Vassiliadis’in açılış konuşmasıyla başladı. Vassiliadis  Almanya’da Covid 19 pandemi sebebiyle yaşanan zorlukların arttığını belirterek ,21 Kasımda hayatını kaybeden; 25 yıl IndustriAll Avrupa yönetim kurulunda yer alan meslektaşını anarak toplantıyı başlattı   

Gündemin onaylanmasının ardından Genel sekreter Luc Triangle sekretarya raporunun sunumu gerçekleştirdi. Triangle, pandeminin Avrupa Birliğindeki üretimi önemli ölçüde etkilediğini, GSYİH üzerinde yaklaşık %6 ‘lık bir etki olduğunu açıkladı. Bu oran ülkeler açısından  bir farklılık gösterse de geçmiş yılki zararın bir nebze de olsa telafi edildiğini belirtti.  

Triangle, bazı ülkelerde üretim hacminin bu yılki toparlanmaya rağmen pandemi öncesi dönemin çok altında olduğunu vurguladı. Endüstride kriz öncesi döneme halen dönülmediğini belirtirken bilişim sektöründe ise krizin etkisinin atlatılıp pozitif etkiye gidildiğini belirtti. 

Pandemi etkisiyle üretim sektöründe ve rutin işlerde yoğun istihdam kaybı yaşandığını söyleyen Triangle, Kriz 22 milyon işçiyi işsizliğe sürüklerken 40 milyon insan pandemi sürecinde işgücü piyasasından ayrılmıştır dedi  

Triangle ,toparlanmanın henüz olmadığını ancak istihdam açısından  yaratılacak işlerin kaliteli olması gerektiği ; toparlanma bütçesinin ise şirketlere, sektörlere, bölgelere paylaştırılması ve tüm paydaşlara ,aktörlere dağıtılması gerektiğini belirtti. Bütün dönemsel toparlanma programlarının içerisinde sosyal boyut daha görünür olmalıdır dedi.  

Konuşmanın devamında aşı konusunda yaşanan sıkıntılara, yeni varyantlar çıktığına değinerek sağlık ve güvenlik açısından alınan önlemlerinin devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı 

Triangle artan enerji fiyatlarının da işçilerin satın alma gücünde önemli oranda bir düşüş yaşatacağını bu nedenle bu konunun sendikalar için önemli bir nokta olduğunu vurguladı.  

Triangle, Toplu pazarlık süreçlerinin ulusal düzeyde gelişimine de değinerek; toparlanma sürecinde işverenlerin kolektif bir şekilde ücret artışına karşı tutum sergilediğini ancak işçilerin ise üretimden ve verimlilikten daha adil bir pay alarak ücret artışı istediğini belirtti..Bu süreçte endüstriyel gelişim açısından sosyal diyalogun özellikle ulusal düzeyde sosyal diyalogun geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı. Eğer adil bir geçiş istiyorsak, sosyal diyalogun altını çizmeliyiz “ diyerek konunun adil geçiş açısından önemini belirtti. 

Toplantının devamında sanayi politikalarındaki değişimlere ,enerji politikalarına, iklim değişikliği ve döngüsel ekonomiye  dair sunumlar yapılırken yeşil dönüşüm kapsamında bazı üretim şekillerin ve üretimlerin yok edilmesi gerektiğine ancak bu alanlara alternatif bulunmadan yok edişin tek başına çözüm olmayacağı belirtilerek endüstriyel gelecek için hazırlanması gereken yenilikler olduğuna ve çocuklarımıza da yeni yapının istihdam sağlaması gerektiğine vurgu yapıldı 

Ayrıca icra komitesi toplantısında Haziran 2021’de gerçekleşen kongre dokulmanlarının gözden geçirilmesi, Yeşil ve adil geçiş, Toplu iş sözleşmeleri ve sosyal politika, endüstri politikaları, şirket politikaları, sendikal güç inşaası , sektörel konular görüşüldü.  

Genel Başkanımız Rafi AY, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu tarafından yürütülen İşte demokrasi kampanyasına fotoğraf çektirerek destek verdi  

Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya pınar Özcan icra kurulunda idari konular gündeminde söz alarak bölge içerisinde sedikaların  eşit temsilinin önemine vurgu yaptı.  

Toplantının ikinci gününde icra komitesi üyelikleri ve başkan yardımcılıkları konusu görüşüldü Genel Başkanımız Rafi AY’ın IndustriALL Avrupa federasyonunun güney bölgesini temsilen başkan yardımcılarından birisi olarak seçimi  icra kurulu tarafından onaylandı.   

Toplantı Finans, idari ve mali konuların görüşülmesinin ardından sona ermiştir. 

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR