ETUC GÖÇ VE KAPSAYICILIK DAİMİ KOMİTESİ TOPLANDI || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

ETUC GÖÇ VE KAPSAYICILIK DAİMİ KOMİTESİ TOPLANDI


Etuc Göç Ve Kapsayıcılık Daimi Komitesi Toplantısına Katıldık


Etuc Göç ve Kapsayıcılık Daimi Komitesi video konferans yöntemiyle 27 Ekim 2021 tarihinde toplandı. Toplantıya Konfederasyonumuz HAK-İŞ’i temsilen Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar Özcan katıldı.

Toplantıda ilk olarak ETUC Konfederasyonu Sekreteri Ludovic VOET politika gelişmeleri, göç, sığınma ve entegrasyon hakkında bilgi verdi.

Ludovic Voet’in ardından ETUC Danışmanı Mercedes MILETTI, Göç ve İltica ile ilgili gelişmeler ve İşveren Yaptırımları Direktifi raporuna ilişkin ETUC’un komisyon tebliğine yanıtına ilişkin bilgi verdi.

Voet konuşmasında Sınır komşusu AB ülkelerinin göçmenlere kötü davrandığını ve onları Belerus’a geri göndermesi konusunun ciddi sorun oluşturduğunu dile getirdi. Polonya, Litvanya ve Letonya’nın, Avrupa Birliği’ne (AB) geçmeye çalışan göçmenleri durdurmak için Belarus sınırında Eylül ayında olağanüstü hal ilan ettiğini belirten Voet, Belarus'ta hipodermi, bitkinlik ve tıbbi bakım eksikliği nedeniyle altı kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

12 Üye Devletten AB’ye, dış sınırlarındaki çitleri finanse etmek çağrısında bulunan 7 Ekim tarihli ortak mektubun da çok endişe verici, göçmenlerin haklarına ve göçmenlere yönelik şiddeti meşrulaştırmaya yönelik olduğunu belirten Voet. Teklif, ulusal düzeyde “hibrit tehditler” içermektedir dedi.

ETUC tarafından Litvanya-Beyaz Rusya'daki gelişmelerin ardından AB kurumlarına mektup gönderildiğini belirten Voet, göçmenlerin temel haklarını sağlamak için acil önlem alınması çağrısında bulundu

ETUC yönetiminin Letonya, Litvanya ve Polonya'daki sendika örgütleriyle bir araya geleceğini belirtti.

STK'lar tarafından da gelen bilgilere göre Yunanistan’dan Türkiye'ye sistematik geri göndermelerin rapor edildiği bildirildi.

Miletti, Yeni İltica ve Göç Paktı'nın kabul edilmesinden sonra 29 Eylül'de Avrupa Komisyonunun, Göç ve İltica ile ilgili yıllık raporunu yayınladığını belirtti.  Raporun temel zorlukları tanımladığını ve geleceğe yönelik beklentileri vurguladığını daha “sağlam, yaşanabilir ve adil bir göç ve sığınmaya yol açacak adımların belirlenmesi hususunda da rehber olacak bilgiler içerdiğine ilişkin bilgi verdi.

Kazanımlardan birisinin de dil konusunda olduğunu dikkat çeken Miletti bazı hususlarda iyileşme olduğunu belirtti.

Ulusal gelişmelerin tartışıldığı oturumda Uluslararası İlişkiler Uzmanımız söz alarak Türkiye’deki gelişmelere ilişkin bilgi verdi.

Afganistan'da yaklaşık 3,5 milyon kişinin yerinden edildiğini belirten Özcan, "Avrupa dahil herkes göç akınından etkileniyor. Suriye krizinden ders alınmalı. Bu konuya birlikte çözüm bulmalıyız. Afganistan’da 10 milyona yakın çocuğun hayatı bölgede, açlık ve salgın hastalıklar nedeniyle tehlike altında. "Uluslararası toplumun Afganistan'a insani yardımını artırması gerekiyor"

Türkiye olarak manevi ve insani sorumluluklarımızı layıkıyla yerine getirdiğimizi belirten Özcan soruna ortak bir yaklaşım sergileyip, acil eylem planı oluşturulmalı dedi.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR