AY, BRÜKSEL’DE TOPLANTIYA KATILDI || Öz İplik İş Sendikası Öz İplik İş Sendikası

AY, BRÜKSEL’DE TOPLANTIYA KATILDI


Industrıall Europe Adil Geçiş Manifesto Lansman Toplantısı Brüksel’de Gerçekleşti


IndustriALL Avrupa Sendikasının, “Biz olmadan bize dair hiçbir olamaz!” sloganıyla başlattığı Adil Geçiş Manifestosunun tanıtım lansmanı, 17-18 Mayıs 2022 tarihinde fiziki olarak  Brüksel’de aynı zamanda  online katılım imkanıyla Hybrid toplantı düzeninde gerçekleşti.

Lansman toplantısına, Genel Başkanımız Rafi AY, Genel Başkan Yardımcımız İbrahim YILDIZ, Uluslararası İlişkiler Sekreterimiz Fulya Pınar ÖZCAN katılım sağladı.

Lansmanın açılışında konuşma yapan IndustriALL  Avrupa Sendikasının Genel Sekreteri Luc Triangle, öncelikle pandemiden dolayı sürekli online devam ettirilen toplantılardan sonra yüz yüze şimdi bir arada olabilmekten memnuniyet duyduğunu dile getirerek pandeminin zaten eşitsizlikleri derinleştirdiğini, Ukrayna savaşı sonrasında enerji fiyatında yaşanan krizin tedarik zincirini ve ücretlerini arttırdığını belirterek bu olumsuz sürecin sanayiler ve emekçi kesim üzerinde bir baskı yarattığını söyledi.

Triangle konuşmasında, çalışanların becerilerinin arttırılması, yeni beceriler kazandırılması konusuna değinerek geçişin her yerde aynı şekilde olmadığını sosyal partner ve işverenlerle bir araya gelerek dijital geçişi nasıl en adil şekilde gerçekleştireceklerinin tartışmasını yaptıklarını belirtti.

Sosyal stratejilerin iklim hedeflerine entegre edilmesinin bir zaruriyet olduğu, yaşanan bu endüstriyel dönüşüm sürecinde sendikaların politika süreçlerinde yer almasının kilit nokta olduğunu vurguladı

Sosyal yıkımın geçiş süreci kötü yönetildiği takdirde oluşacağı, iklim nedeniyle sosyal hasar oluşmasına sendika olarak izin verilmemesi gerektiğini belirtti

Triangle konuşması da şunları söyledi. Yeşil Anlaşma'yı (GREEN DEAL ) ve Fit for 55 paketinde alınan kararları uygulanmaya hazırlanırken; Avrupa'daki 25 milyon sanayi işçisinin, Yeşil geçiş' kapsamında işinin değişeceği, taşınacağı veya ortadan kalkacağı tahmin edilmektedir. Bu noktada sektör işçilerinin sesinin duyulması gerekmektedir, sendikaların karar aşamasında kaliteli ve kapsayıcı işler yaratılması ve kimsenin geride bırakılmadığı bir yapının oluşması gereklidir. Endûstriyel dönüşümün yıkıcı etkisinin emekçi kesime yansıtılmaması gerekir, sadece teknolojik çözümler bu geçişi adil yapamaz. Avrupa Birliğinin, Yeşil Anlaşma'nın sosyal boyutunu benimsemesi gerekir.

İşçiler olmadan onlara dair karar alınamaz. İşçi temsilcileri olan sendikalara büyük bir görev düşmektedir. IndustriAll Europe sürekli olarak yeterli kaynakları sağlayan, etkili politika planlamasına, işçi haklarını teşvik edip güçlendirmeye dayanan ve yoğun sosyal diyalog yoluyla sendikaları içeren kapsamlı bir Adil Geçiş çerçevesi talep etmiştir. 

Hazırlanan Adil Geçiş Manifestosunun üzerinde durduğu konu başlıkları şu şekildedir;

Adil Geçiş manifestosu birbiriyle bağlantılı beş sütundan oluşmaktadır.

1. İddialı iklim hedeflerine ve kaliteli işlere uygun bir sanayi politikası olmalı

2. Geçişi finanse etmek için yeterli kaynaklara sahip olunmalı

3. Geçişleri yönetebilmek için daha güçlü toplu pazarlık ve sosyal diyalog sağlanmalı

4. Değişimi öngörmek ve şekillendirmek için işçi hakları ve şirketlerin görevlerinden oluşan bir yapı inşa edilmeli

5. Adil Geçişi desteklemek için her çalışan için yeni beceri ihtiyaçları ve kaliteli eğitim ve yaşam boyu öğrenme hakkı ile mücadele edilmeli

Toplantının ilk gününde enerji yoğun öncelikli dört sektör (Alüminyum-Çelik-Kimya-Maden) belirlenerek yapılan vaka çalışması katılımcılarla paylaşılmış ve iyi örneklere değinilerek deneyimler aktarılmıştır.

İlk günün devamında manifestonun ilk dört unsuru detaylı bir şekilde açıklanarak tartışmalar gerçekleşirken; stratejilerin ülkeden ülkeye farklılık gösterebileceği belirtilmiştir.

Toplantının ikinci gününde Adil Geçiş Manifestosunun, son ana sütunu olan her çalışan için yeni beceriler kazandırılması ve yaşam boyu öğrenme hakkı konusunda odaklanılmış çalışanların eğitim ve yaşam boyu öğrenme ile daha güçlü olacağı, sürecin dışına itilmeyecekleri, onların merkezinde olduğu onlarla beraber gerçekleşen bir dönüşümün adil olacağı belirtilmiştir.

İndustriALL Avrupa Sendikası, bütün sendikaları geçiş sürecinde bilgilendirmek ve iyi örnekleri göstermek adına kurmuş olduğu Adil Geçiş Web Sitesinin tanıtımını da gerçekleştirmiştir.  

IndustriAll Europe Başkanı Michael Vassiliadis’in açılış konuşmasını yaparak başlattığı oturumun ardından animasyonlu video ile Adil geçiş manifestosunun sunumu gerçekleşmiştir. Başkan Michael Vassiliadis Sendikaların bu süreçte iki sorumluluğu olduğunu belirterek, geçiş sürecinde üyelerinin yanlarında olması gerektiğini ve iklim değişikliğiyle mücadele için yenilikçi çözümleri teşvik edilmesi gerektiğini söylemiştir. Kapanış konuşmalarının ardından lansmanın ikinci ve son günü sona ermiştir.

Genel başkanımız Rafi AY aynı zamanda Industriall Avrupa Genel Sekreteri Luc Triangle ile sendikamız ve sektördeki duruma ilişkin ikili görüşme yapmıştır.

Habere ait görseller

Yücetepe Mahallesi Akdeniz Caddesi No:19 Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 232 06 07 (Pbx) Fax: +90 312 231 99 95

wwww.oziplikis.org.tr e-mail : oziplikis@oziplikis.org.tr

SENDİKAMIZ ÜYESİDİR